5 manieren om je voor te bereiden op een operatie

Als u op het punt staat een operatie te ondergaan voor een aantal medische aandoeningen, zijn er veel dingen waar u aan moet denken. Deze omvatten het laten uitvoeren van pre-operatieve tests, ervoor zorgen dat u de juiste documenten van uw arts heeft en nog belangrijker wat u na de operatie moet doen. De periode na de operatie is net zo belangrijk als de ingreep zelf en wordt vaak verwaarloosd. Hoe vreselijk het ook klinkt, een operatie is op een bepaald moment in ons leven bijna onvermijdelijk. In sommige gevallen is het zelfs iets waar we naar uitkijken omdat het onze levenskwaliteit in de toekomst zal verbeteren. Vanwege de aard van de ingreep en de mogelijke complicaties is het echter belangrijk dat we op een aantal zaken letten voordat we onder het mes gaan.

Weet wat je kunt verwachten

Het eerste wat u moet weten is wat u kunt verwachten van uw operatie. Zo kunt u uw verwachtingen aan uw arts kenbaar maken en u op het ergste voorbereiden. Afhankelijk van de aard van uw operatie kunt u verschillende sensaties ervaren. Dit omvat pijn, verlies van gevoel in bepaalde gebieden, misselijkheid en meer. Hoewel u niet op alles voorbereid kunt zijn, kunt u er beter mee omgaan als u weet wat u van uw operatie kunt verwachten.

Krijg de juiste steun

Veel operaties vereisen dat u vrij neemt van uw werk en beperken ook uw bewegingsvrijheid. Dit is waar de juiste steun om u heen van pas komt. In veel gevallen zijn dat vrienden en familie om u heen. In sommige gevallen zijn zij echter niet de beste optie. Daarom is het belangrijk om een ondersteunend systeem om je heen te hebben.

Krijg een ruggenprik of een TEP.

Bij sommige operaties moet u onder narcose. In deze gevallen wordt u in slaap gebracht en herinnert u zich niets meer. Bij de meeste operaties moet u echter onder plaatselijke verdoving of epidurale verdoving. Epidurale verdoving is een veel voorkomende operatie en wordt vaak toegepast bij knie-, wervelkolom- en heupprothesen. Ze worden ook wel TEP’s genoemd. Epidurale verdoving biedt veel voordelen, zoals pijnstilling, ontspanning en immobiliteit van bepaalde lichaamsdelen. Dit is belangrijk omdat het de chirurg helpt zich te concentreren op de operatie en het risico op complicaties vermindert. Epiduralen worden toegediend via een naald die in uw rug wordt ingebracht. U kunt er ook voor kiezen de naald over te slaan en in plaats daarvan een ruggenmergblokkade te krijgen. Ruggenmergblokkades worden ook wel TAP’s genoemd. Dit is een andere vorm van verdoving die via een naald of een katheter kan worden toegediend.

Wees voorbereid op pijn.

De meeste operaties veroorzaken een zekere mate van pijn. De ervaring kan echter van persoon tot persoon verschillen. Operaties zoals gewrichtsvervanging, herniaherstel en andere staan erom bekend veel pijn te veroorzaken. U kunt pijn verwachten in het operatiegebied en ook in andere delen van uw lichaam zoals de rug of de gewrichten. Daarom is het belangrijk dat u zich op de pijn voorbereidt. U moet de juiste medicijnen hebben, de voorgeschreven doses innemen en ook een plan B hebben voor het geval de dingen niet gaan zoals verwacht. Als onderdeel van uw voorbereiding op pijn moet u zich ook mentaal voorbereiden. Het is een goed idee om een psycholoog of counselor te raadplegen om u te helpen beter met de pijn en de emoties om te gaan.

Doe uw huiswerk voor de operatie.

Hoewel dit misschien klinkt als veel werk voor iemand die net een operatie heeft ondergaan, is het belangrijk om je huiswerk te doen. Dit omvat het hebben van de juiste documenten van uw arts en nog belangrijker wat te doen na de operatie. Dit kan zo eenvoudig zijn als het opschrijven van de namen en contactgegevens van de mensen die na de operatie voor u zullen zorgen of het opstellen van een lijst met dingen die u na de operatie moet doen. Veel mensen vinden het moeilijk om dingen te onthouden na een operatie. Daarom is het nuttig om dingen op te schrijven, zodat u niet op uw geheugen hoeft te vertrouwen. Dit kan zo eenvoudig zijn als opschrijven welke medicijnen u moet innemen en wanneer, of zelfs de namen en contactgegevens van de mensen die na de operatie voor u zullen zorgen.

Thuis herstellen

De meeste mensen die onder het mes gaan, krijgen het advies thuis te blijven terwijl ze genezen. Dit is belangrijk omdat het de kans op complicaties na de operatie verkleint. Ook kunt u zich zo concentreren op uw herstel en sneller genezen. Er zijn een paar dingen die u kunt doen om het herstelproces gemakkelijker en minder stressvol te maken. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat u thuis genoeg ruimte hebt om u comfortabel te kunnen bewegen. Dit betekent dat u genoeg ruimte moet hebben om te lopen, te zitten en te liggen. U moet er ook voor zorgen dat er genoeg ruimte is om thuis bezoek te ontvangen.

Conclusie

De periode na de operatie is net zo belangrijk als de operatie zelf en wordt vaak verwaarloosd. Hoe vreselijk het ook klinkt, een operatie is bijna onvermijdelijk op een bepaald moment in ons leven. In sommige gevallen kijken we er zelfs naar uit omdat het onze levenskwaliteit in de toekomst zal verbeteren. Vanwege de aard van de operatie en de mogelijke complicaties is het echter belangrijk om op een aantal zaken te letten voordat u onder het mes gaat.