Angst voor de tandarts? Hier zijn 5 redenen waarom u niet bang hoeft te zijn!

Naar de tandarts gaan kan voor veel mensen een zenuwslopende ervaring zijn. Of het nu gaat om het geluid van de boor, de felle lampen of gewoon het zich bevinden in een onbekende omgeving, het is gebruikelijk dat u zich een beetje angstig voelt als het tijd is voor een tandartsbezoek. Maar als u een van de vele mensen bent die een gevoel van angst hebben bij een bezoek aan de tandarts, dan moet u weten dat er verschillende redenen zijn waarom u niet bang hoeft te zijn. Hier zijn vijf dwingende redenen waarom je niet bang moet zijn om naar de tandarts te gaan.

Het belang van regelmatige gebitscontrole

Er zijn veel redenen om regelmatig de tandarts te bezoeken. De eerste en belangrijkste reden om de tandarts te bezoeken is een grondig gebitsonderzoek. Een tandheelkundig onderzoek kan aandoeningen aan het licht brengen zoals gaatjes, tandvleesproblemen en bacteriën die andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. U kunt uw tanden ook laten reinigen tijdens een regelmatig bezoek aan de tandarts. Poetsen en flossen zijn goede mondhygiënepraktijken, maar ze zijn niet 100% effectief. Een mondhygiënist kan extra plak van uw tanden verwijderen waar u zelf niet bij kunt. Gebitscontroles en -reinigingen kunnen helpen om gebitsproblemen vroegtijdig op te sporen, zodat ze kunnen worden behandeld voordat ze ernstig en duur worden.

Hoe moderne tandheelkundige technologie in de loop der tijd is verbeterd

Veel mensen zijn bang voor het geluid van de tandartsboor en de gedachte dat er tanden worden getrokken. Daar zijn goede redenen voor. Vóór de jaren 1980 gebruikten tandartsen een snelle boor die werd aangedreven door een luchtcompressor om tandbederf en vullingen te verwijderen. Dit proces was erg rommelig, luidruchtig en veroorzaakte veel trillingen. De komst van de tandheelkundige laser in het midden van de jaren tachtig verminderde de trillingen aanzienlijk en verbeterde de precisie van de tandheelkundige procedures. Bovendien zijn tandlasers stiller dan luchtaangedreven boren. De komst van fluoridebehandelingen, verbeterde tandheelkundige materialen en andere moderne tandheelkundige technologieën hebben allemaal bijgedragen tot minder pijnlijke, nauwkeurigere tandheelkundige behandelingen. Er zijn ook verschillende methoden om de pijn van tandheelkundige ingrepen te verdoven. Deze omvatten injecties met plaatselijke verdoving en het gebruik van een handapparaat dat een constante stroom lachgas levert.

De voordelen van preventieve zorg

Een andere reden om niet bang te zijn voor de tandarts is het belang van preventieve zorg. Regelmatige bezoeken aan de tandarts stellen uw tandarts in staat potentiële tandheelkundige problemen op te sporen en te behandelen voordat ze ernstig worden. Naast het uitvoeren van tandartscontroles en poetsbeurten geven de meeste tandartsen ook adviezen over mondhygiëne die kunnen helpen tandproblemen te voorkomen. Tandartsen adviseren dagelijks te poetsen met een fluoridetandpasta en te flossen. Zij raden ook bepaalde tandheelkundige gewoonten af die problemen kunnen veroorzaken, zoals roken. Bepaalde medicijnen en medische aandoeningen kunnen het risico op gebitsproblemen vergroten. Als u een medische aandoening heeft die uw risico op gebitsproblemen verhoogt, kan uw tandarts u advies en behandelingen aanbieden om het risico te verminderen.

Het belang van een goede mondhygiëne

De eenvoudigste reden waarom u niet bang moet zijn voor de tandarts is dat u gebitsproblemen kunt voorkomen door een goede mondhygiëne. Tandplaque is een kleverig laagje bacteriën dat zich minstens twee keer per dag op uw tanden vormt wanneer u slaapt en wanneer u eet. Tandplak kan tal van gebitsproblemen veroorzaken, waaronder gaatjes, tandvleesproblemen en een slechte adem. Flossen is de beste manier om tandplak tussen uw tanden te verwijderen, en minstens twee keer per dag poetsen is de beste manier om tandplak van het tandoppervlak te verwijderen. Tandartsen raden ook aan een fluoridespoeling te gebruiken om het risico op gebitsproblemen te verminderen.

Wat kunt u verwachten tijdens een tandartsbezoek

Een andere reden waarom u niet bang hoeft te zijn voor de tandarts is dat tandartsbezoeken veel veranderd zijn sinds de tijd dat ze eng en ongemakkelijk waren. Tandartsen zijn opgeleid om hun patiënten op hun gemak te stellen, en in de meeste tandartspraktijken heerst een comfortabele sfeer. Tandartsen kunnen voor sommige ingrepen een plaatselijke verdoving toedienen om ze minder pijnlijk te maken. Tandartsen zijn ook getraind in het gebruik van lachgas om patiënten te ontspannen en op hun gemak te stellen. Na uw bezoek aan de tandarts kunt u uw normale activiteiten hervatten zodra u zich comfortabel voelt. Bij de meeste tandheelkundige ingrepen is het ongemak minimaal en kunnen de normale activiteiten onmiddellijk worden hervat.