Hoe is het om een operatie te ondergaan?

Een operatie kan een stressvolle en beangstigende ervaring zijn, vooral als het de eerste keer is. Hoewel u misschien uitkijkt naar het eindresultaat, kan het proces ontmoedigend lijken. Veel mensen maken zich zorgen over de pijn die ze kunnen ervaren en of ze zich angstig zullen voelen als ze onder narcose zijn. Gelukkig zijn de meeste chirurgische ingrepen veel minder pijnlijk dan men zou verwachten. Met de huidige technologie en verdoving is er bij veel operaties zelfs bijna geen pijn meer. Laten we eens kijken hoe het is om een operatie te ondergaan, zodat u zich beter kunt voorbereiden als het zover is voor u of iemand die u lief is.

Wat is chirurgie?

Een operatie is een ingreep waarbij iemands lichaam wordt opengesneden en vervolgens hersteld zodat het gebied goed geneest. Chirurgische ingrepen worden vaak gedaan wanneer iemand een ziekte of letsel heeft dat behandeld moet worden. Er zijn veel verschillende soorten operaties, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: de chirurg moet een incisie (snede) maken in het lichaam van de patiënt en door die opening de operatie uitvoeren. Er zijn verschillende redenen waarom iemand een operatie moet ondergaan. Enkele van de meest voorkomende redenen zijn de verwijdering van een tumor, herstel van gebroken botten, de verwijdering van cysten of andere gezwellen, gewrichtsvervanging en de correctie van aangeboren afwijkingen.

Hoe wordt de operatie uitgevoerd?

Eerst markeert de chirurg het gebied van uw lichaam waar de operatie nodig is. Dit markeert het gebied waar de incisie zal worden gemaakt. De chirurg brengt ook in kaart welke instrumenten nodig zijn om de operatie uit te voeren. De patiënt wordt onder algehele narcose gebracht. Dit betekent dat de patiënt volledig slaapt en geen pijn voelt tijdens de operatie. Zodra de patiënt slaapt, maakt de chirurg de incisie. Het is belangrijk op te merken dat de incisie niet wordt gemaakt op de plaats van de markering. De incisie wordt enkele centimeters boven de plaats van de markering gemaakt, zodat de chirurg het gebied goed kan bekijken en ervoor kan zorgen dat hij of zij geen nabijgelegen zenuwen of aders doorsnijdt. Als het gebied eenmaal blootligt, heeft de chirurg alle ruimte om de operatie uit te voeren.

Pijnbestrijding tijdens de operatie

Veel operaties worden tegenwoordig uitgevoerd met minimale pijn. Als u een operatie ondergaat, zorg dan dat de chirurg weet welk type pijnstilling u verkiest. Enkele van de meest voorkomende soorten pijnbestrijding zijn: – Acetaminophen: Dit is een veelgebruikte pijnstiller zonder recept. Houd er rekening mee dat regelmatig gebruik van dit middel giftig kan zijn voor de lever. – NSAID’s: Het nemen van niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) voor de operatie helpt de hoeveelheid pijn die u zult voelen te verminderen. Dit type geneesmiddel is gebruikelijk, maar er zijn risico’s aan verbonden als u het regelmatig inneemt. – Plaatselijke verdoving: Dit is een soort pijnstiller die het specifieke gebied dat geopereerd gaat worden verdooft. – Algemene verdoving: Dit is een medicijn dat u in slaap brengt tijdens de operatie. U ervaart geen pijn tijdens de operatie en hebt geen herinnering aan de operatie na het ontwaken.

Verdoving tijdens de operatie

Bij de meeste operaties krijgt u algehele anesthesie. Bij deze vorm van verdoving worden medicijnen gebruikt die u in slaap brengen en waardoor u zich niet bewust bent van de operatie. Er bestaan ook andere soorten verdoving. U kunt bijvoorbeeld een kalmerend middel of een plaatselijke verdoving krijgen. U kunt ook een neuromusculair blokkerend middel krijgen, of zelfs een spinale of epidurale verdoving. Als u moet worden geopereerd, moet u met uw arts bespreken welk type verdoving voor u het meest geschikt is. Als u gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt, moet hiermee rekening worden gehouden bij het plannen van uw operatie.

Herstelkamer na de operatie

Als de operatie voorbij is, wordt de patiënt meestal naar de verkoeverkamer gebracht. De patiënt wordt nauwkeurig gecontroleerd op tekenen van complicaties, zoals infectie. De patiënt krijgt intraveneus vocht toegediend. En een verpleegkundige of arts controleert regelmatig de vitale functies van de patiënt, zoals temperatuur, hartslag en bloeddruk. Tijdens het verblijf van de patiënt in het ziekenhuis kan de patiënt pijnstillers krijgen. Als de patiënt een beademingsbuis in de longen heeft, kunnen de ademhalingssnelheid en het ademhalingsritme worden geobserveerd en geregistreerd op een machine. Artsen en verpleegkundigen controleren zorgvuldig het zuurstof- en kooldioxidegehalte in het bloed van de patiënt, de bloeddruk, het hartritme, de bloedstroom naar het hart en de longen en de bloedstroom in de buik. Ze letten goed op tekenen van bloedingen of andere complicaties of problemen die behandeling vereisen. Er is een groot risico op bloedstolsels na de operatie. Daarom kan de patiënt bloedverdunners krijgen, zoals heparine of warfarine.

Tips voor een soepeler herstel na de operatie

– Tijdens uw herstel moet u de incisie schoon en droog houden. U kunt een hechtend verband gebruiken of de incisie bedekt houden met een los, katoenen hemd. – U moet de incisie bedekt houden zodat er geen bacteriën in de incisie kunnen komen en een infectie kunnen veroorzaken. – U moet 8 glazen water per dag drinken om gifstoffen uit uw lichaam te spoelen en ontstekingen te verminderen. – Na de operatie moet u een paar dagen rusten. – U mag minstens een paar weken geen zware voorwerpen tillen. – U mag niet autorijden totdat uw arts u toestemming geeft. – U moet een vriend of familielid vragen u te helpen in het huishouden. – U moet inspannende activiteiten vermijden.

Samenvatting

Chirurgie is een essentiële procedure die miljoenen mensen elk jaar ondergaan. Hoewel het een enge ervaring kan zijn, helpen moderne technologie en anesthesie om de pijn en de angst die met chirurgische ingrepen gepaard gaan te verminderen. Ongeacht het soort operatie dat u ondergaat, is het belangrijk dat u de voorschriften van uw arts opvolgt en goed voor uzelf zorgt na de ingreep. Dit helpt u om zo snel mogelijk weer op de been te zijn en voorkomt complicaties die na de operatie kunnen optreden.