Hoe kiest u de beste tandarts voor u?

Als u op zoek bent naar een tandarts, hebt u veel opties. U kunt kiezen uit algemene tandartsen, kaakchirurgen, orthodontisten en nog veel meer specialismen. Om nog maar te zwijgen van de verschillende praktijken die in bijna elke behoefte kunnen voorzien – van spoedeisende hulp tot boetiekkantoren met een spa-achtige esthetiek en privé-suites voor leidinggevende klanten. Het is duidelijk dat elk type tandarts voor- en nadelen heeft, afhankelijk van uw behoeften en persoonlijke smaak. Maar de belangrijkste factor bij het kiezen van een tandarts is ervoor te zorgen dat hij bij u past. Lees verder als we de voordelen van elke praktijk beschrijven en hoe ze uw ervaring met een nieuwe tandarts kunnen beïnvloeden.

Tandartspraktijken: Welke is geschikt voor u?

Het type tandartspraktijk dat u kiest is belangrijker dan het type tandarts. In feite zal de tandarts in een bepaalde praktijk in de loop der jaren waarschijnlijk veranderen, maar de bedrijfsvoering blijft hetzelfde. Hieronder vindt u de belangrijkste soorten tandartspraktijken. Er zijn voor- en nadelen aan elk, dus u wilt er zeker van zijn dat de praktijk bij u past. We zullen ook aangeven hoe de verschillende soorten tandartsen binnen deze praktijken verschillen. – Groepspraktijken: – Solopraktijken: – HMO’s: – Corporate tandheelkunde: – Conclusie: Wat is het belangrijkste? – Voordeel: Gemak – en continuïteit van zorg – Nadeel: U mag uw tandarts niet kiezen – Voordeel: U kunt misschien besparen op honoraria en verzekeringen – Nadeel: U moet misschien langer wachten op een tandarts. – Voordeel: de verzekering kan worden aanvaard wanneer u dringende zorg nodig hebt. – Nadeel: U moet misschien langer wachten op andere behandelingen. – Voordeel: U kunt routine- en complexe zorg in hetzelfde kantoor krijgen. – Nadeel: U moet misschien langer wachten op routinezorg

Tandarts: Wat kunt u verwachten?

De tandarts is degene die procedures uitvoert zoals schoonmaken, gaatjes vullen en speciale tandbleekmiddelen of sealants aanbrengen. De tandarts ontwerpt en plaatst ook speciale hulpmiddelen zoals een beugel of retainer en zorgt voor regelmatige zorg om uw tanden sterk, gezond en schoon te houden. U kunt verwachten dat de tandarts u vragen stelt over uw algehele gezondheid, medicijnen, dieet en andere factoren die van invloed kunnen zijn op uw gebit. De tandarts zal ook uw tanden en tandvlees onderzoeken en u laten weten of er problemen zijn. De tandarts kan ook röntgenfoto’s maken als u een probleem hebt dat meer onderzoek vereist. De tandarts is degene die u mondhygiëne-instructies geeft, zoals regelmatig poetsen en flossen. De tandarts is ook de persoon die u waarschijnlijk kan helpen met speciale behoeften, zoals orthodontische hulpmiddelen om een verkeerde stand van de tanden te corrigeren of tandheelkundige sealants om jonge kinderen te beschermen tegen gaatjes in hun melkgebit. De tandarts kan ook informatie geven over de verschillende soorten tandheelkundige ingrepen en beslissen of u daarvoor in aanmerking komt.

Kaakchirurg: voor- en nadelen

Een kaakchirurg is een tandarts die gespecialiseerd is in chirurgie, zoals extracties, wortelkanalen en corrigerende kaakchirurgie. Kaakchirurgen hebben drie tot vier jaar tandheelkunde gestudeerd en één of twee jaar algemene chirurgie gevolgd. Omdat kaakchirurgen meer ervaring hebben met kaakchirurgie, worden zij soms beschouwd als een betere keuze wanneer een operatie nodig is. Een kaakchirurg heeft ook de vaardigheden om cliënten door te verwijzen naar andere specialisten, zoals een endodontoloog of parodontoloog, als er complexere procedures nodig zijn. Een kaakchirurg kan ook meer ervaring hebben met Invisalign of andere soorten orthodontische procedures. Een groot nadeel van een bezoek aan een kaakchirurg in plaats van een algemene tandarts is dat de procedures langer kunnen duren en pijnlijker kunnen zijn. Dit komt omdat de kaakchirurg meer ervaring heeft met chirurgische extracties en niet altijd de zachtere no-scalpel incisiemethoden gebruikt. Andere nadelen zijn dat de kaakchirurg niet zo bekend is met uw algemene gezondheid en niet dezelfde preventieve zorg kan bieden als een algemene tandarts.

Orthodontist: Belangrijke punten om te onthouden

Orthodontisten zijn gespecialiseerd in het uitlijnen van tanden en het corrigeren van de beet door middel van beugels, retainers en andere hulpmiddelen. Orthodontisten hebben nog twee tot drie jaar tandheelkunde gestudeerd en zijn bevoegd als tandarts. Orthodontisten zijn te vinden in elk van de drie hoofdtypen tandartspraktijken. Deze specialisten zijn beter toegerust om complexe behandelingen uit te voeren, zoals het uitlijnen van complexe tanden, met inbegrip van gespecialiseerde hulpmiddelen. Orthodontisten hebben ook meer mogelijkheden om zich te specialiseren in gebieden zoals pediatrische tandheelkunde of cosmetische tandheelkunde. Orthodontisten zijn gediplomeerde tandartsen, maar geen algemene tandartsen. Daarom kunnen zij minder vertrouwd zijn met uw algemene gezondheid of andere factoren die van invloed kunnen zijn op uw gebit. Ook kan de orthodontist niet hetzelfde niveau van preventieve zorg bieden als een algemene tandarts.

Samenvatting

Het kiezen van de beste tandarts voor u is een persoonlijke beslissing. Het is belangrijk dat u onderzoek doet en er een vindt die het beste bij u past. U moet nadenken over de soorten tandartspraktijken en welke voordelen elke praktijk biedt. Vervolgens moet u kijken naar de verschillende soorten tandartsen die in elke praktijk werken. Dit zal u helpen de beste tandarts voor u te vinden.