Gehoorapparaat in gebruik

Hoe een gehoorapparaat jouw levenskwaliteit kan verbeteren

Een gehoorapparaat of draadloos hoorapparaat is een handig hulpmiddel voor zij die last hebben van mild, gematigd of zelf ernstig gehoorverlies. Naast het feit dat je met zo’n toestel weer gewone gesprekken kunt voeren, zijn er nog een aantal andere voordelen aan verbonden. Hoe kan een gehoorapparaat je leven precies beter maken? 

De impact van gehoorproblemen op de gezondheid

Vaak wordt het effect van gehoorproblemen op het levenscomfort van mensen onderschat. Het gehoor is een belangrijke functie van het menselijke lichaam. Het stelt ons in staat om met anderen om te gaan, situaties correct in te schatten en gevaar tijdig op te merken. Mensen met gehoorproblemen hebben dan ook baat bij een betrouwbaar gehoortoestel.

De voordelen van een gehoorapparaat voor je levenskwaliteit

Het dragen van een gehoorapparaat, zoals een draadloos of onzichtbaar hoortoestel, heeft heel wat positieve gevolgen voor je levenskwaliteit. 

1. Minder kans op cognitieve aandoeningen

Het verband tussen gehoorproblemen en cognitieve aandoeningen is op het eerste gezicht misschien niet meteen duidelijk. Niettemin kan het dragen van een gehoorapparaat de kans op dementie en andere verstandelijke problemen drastisch verlagen. Dit heeft vooral te maken met het feit dat je hersenen minder worden uitgedaagd en geprikkeld wanneer je minder goed hoort.

Het gevolg? Ze gaan cognitief sneller achteruit. Vooral het voeren van gesprekken, het uitwisselen van ideeën en het delen van emoties spelen een belangrijke rol bij de gezondheid van je hersenen. Een gehoorapparaat zal de kans op dementie en andere cognitieve aandoeningen natuurlijk niet helemaal wegnemen. Aan de andere kant kan het een waardevol hulpmiddel zijn om je algemene levenskwaliteit te verbeteren.

2. Een (sociaal) leven dat voldoening geeft

Dankzij een goed gehoorapparaat neem je actief deel aan gesprekken met familie en vrienden. Ook een praatje slaan met voorbijgangers is mogelijk en dat geeft je levenskwaliteit ongetwijfeld een boost. Daarbij kan je met een betrouwbaar gehoortoestel weer naar muziek luisteren, naar een theatervoorstelling gaan en deelnemen aan andere sociale activiteiten. Denk maar aan een verjaardagsfeestje, naar de sportschool gaan en meer.

Het verband tussen een actief sociaal leven en de mentale en fysieke gezondheid is al meermaals aangetoond. Het is van essentieel belang dat je over een betrouwbaar netwerk aan vrienden en familie beschikt om gezond te zijn, zowel emotioneel als lichamelijk. Een gehoorapparaat zal misschien niet al je gehoorproblemen kunnen wegnemen, maar stelt je wel in staat om op sociaal vlak voldoening te halen uit je leven.

3. Onafhankelijk wonen en werken

Zelfstandig kunnen werken, wonen en functioneren is essentieel voor een goede gezondheid. Vaak kunnen oudere mensen die minder goed horen bijvoorbeeld ook niet zomaar zelfstandig leven. Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee, omdat zelfredzaamheid een belangrijke pijler is voor een leven dat voldoening geeft.

Draag je een draadloos of onzichtbaar hoorapparaat? Er zijn veel verschillende soorten gehoorapparaten. Dan kan je niet alleen gemakkelijker zonder begeleiding wonen, maar onderneem je ook probleemloos alledaagse activiteiten. Denk maar aan winkelen, een wandeling maken, enzovoort. Als je zelf beter hoort, signaleer je ten slotte ook gemakkelijker gevaar, bijvoorbeeld langs een drukke weg. Het voordeel daarvan op je gezondheid spreekt voor zich.