Welke angststoornissen zijn er?

Welke angststoornissen zijn er?

Angst is een natuurlijke reactie van je lichaam. Maar soms ervaar je angst terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Dan kan het zijn dat je een angststoornis hebt. Er zijn verschillende soorten angststoornissen met elk hun eigen symptomen en behandeling. Hieronder zetten we de drie stoornissen op een rij die het meest voorkomen in Nederland, waaronder de gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis en sociale fobie.

1. Gegeneraliseerde angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis wordt ook wel een piekerstoornis genoemd. Wanneer je deze angststoornis hebt, pieker je veel over dagelijkse onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan je werk, studie of financiële zaken. Iedereen maakt zich hier weleens zorgen over, maar bij een gegeneraliseerde angststoornis pieker je er meer over dan gewoonlijk. Er is dan vaak ook geen duidelijke aanleiding waarom mensen zich zo zorgen maken. De angstige gedachten zorgen voor slaapproblemen, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

2. Paniekstoornis

We noemen het een paniekstoornis wanneer iemand vaak en soms zonder oorzaak paniekaanvallen heeft. Een paniekaanval kenmerkt zich door een hoge hartslag, trillen, zweten, misselijkheid en soms de angst om dood te gaan. Omdat deze aanvallen zo erg zijn, is iemand met een paniekstoornis ook bang voor het opnieuw krijgen van een paniekaanval. Hierdoor gaat deze persoon bewust bepaalde situaties vermijden wat kan leiden tot isolatie.

3. Sociale fobie

Een sociale fobie, oftewel een sociale angststoornis, komt tegenwoordig steeds vaker voor. Deze angststoornis gaat gepaard met een angst voor sociale situaties. Denk bijvoorbeeld aan een verjaardag of een presentatie. De persoon is bang om iets fout te doen en is veel bezig met wat anderen denken.

Heb je een paniekstoornis? Of herken je de kenmerken van een sociale fobie? Een angststoornis is te verhelpen door middel van online therapie. Effectieve hulp bij angst bestaat meestal uit cognitieve gedragstherapie waarbij je de negatieve denkpatronen om gaat proberen te zetten in meer realistische gedachten.